Espresso classic Papua Nová Guinea BIO Mletá 200g | Fair & Bio pražírna
Související produkty
Detailní popis produktu
BIO Káva s plným tělem oříškové chutí, citrusu a manga. Papua Nová Guinea - FairTrade. Tmavé pražení, vhodné pro přípravu v espressa. Mletá 100% Arabika
O ZNAČCE
Fair & Bio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost. Více o značce
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Nicaraguu pražíme tmavě pro přípravu pákového espressa. Abychom ze zrn dostali to nejlepší, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. K přípravě použijeme 7–9 gramů mleté kávy, délka extrakce (čas, za který proteče voda přes espresso páku) by měl být mezi 25 a 33 sekundami a objem výsledného nápoje cca 30 ml.
PĚSTITELÉ A PŮVOD
Káva z Papuy-Nové Guineje se pěstuje v odlehlých horských oblastech. Pěstitelé si kávové třešně na svých farmách sami zpracovávají, zbaví je dužiny a poté suší. Její nezaměnitelnou chuť určují vůně místního ovoce.
Káva pochází z odlehlé horské oblasti Eastern Higlands Province v Papui-Nové Guineji. Pěstuje se v nadmořské výšce 1300–1750 m n. m. Družstvo sdružuje více než 2600 malých producentů, kteří spravují farmy o průměrné rozloze 0,5 ha. Pěstitelé na svých farmách hospodaří dle zásad ekologického zemědělství a na principu fair trade. Družstvo má tak mimo jiné vyšší výkupní ceny za jejich kávu a poskytuje pravidelné semináře pro pěstitele za účelem zvýšení kvality pěstování kávy.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva | Fair & Bio pražírna |
---|---|
Záruka: | min. 8 měsíců |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Fair & Bio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost.
Férová káva jedna radost
Pražíme naši kávu ve středočeském Kostelci nad Labem: pro kavárny, firemní anebo domácí spotřebu. Je ručně balená osobami se zdravotním znevýhodněním, které práce naplňuje. A nám tak dělá radost nejen kvalitní férová káva, ale i samotné prostředí pražírny, kde s námi od jejího vzniku v roce 2013 spolupracují lidé s mentálním a fyzickým handicapem. Fair & Bio družstvo, pod kterým pražírna funguje, bylo založeno v roce 2011.
Spolupráce napříč kontinenty
Družstevnictvím také navazujeme na častou formu podnikání v oblasti fair trade – většina pěstitelů v zemích globálního Jihu zapojených do spravedlivého obchodu je právě organizovaná v kooperativách. Svépomocná ekonomická struktura, jako je např. družstvo, významně přispívá k udržitelnému rozvoji. A aby se kruh dodavatelského řetězce udržitelné kávy uzavřel, čas od času máme v pražírně možnost hostit i zástupce pěstitelských družstev z Latinské Ameriky a Afriky.
Příběh naší kávy
Podporujeme spravedlivé nastavení obchodu a důstojnou práci, proto mají všechna Fair & Bio zrnka certifikaci Fairtrade. Záleží nám na naší planetě, proto je drtivá většina našich káv pěstována ekologicky. Ukazujeme cestu od pěstitelů ke spotřebitelům jako transparentní a nejkratší možnou. Jde nám o naši společnost, proto jsme se zapojili do sociálního podnikání a dáváme šanci lidem, kteří ji zpravidla nedostávají.
Mluvme spolu a síťujme se (bez hranic)
Podílíme se na akcích pro veřejnost, kde propagujeme trvalou udržitelnost našeho žití. Mohli jste nás potkat na Férových trzích na Praze 8, slavnostech Férová Letná, Fórech potravinové suverenity, konferencích Jiná ekonomika je možná, Důstojná práce vytváří lepší svět anebo Podnikáme jinak.
Jsme členem Slušné firmy, Asociace společenské odpovědnosti, Svazu českých a moravských výrobních družstev a Evropské sítě sociální solidární ekonomiky RIPESS EU. Vyjíždíme do ciziny, kde se setkáváme s podobně orientovanými lidmi a organizacemi, účastníme se každoročních evropských kongresů sociální solidární ekonomiky. Zejména usilujeme o spolupráci napříč zeměmi Středovýchodní Evropy.
Naši znevýhodnění pracovníci
75 % našich zaměstnanců jsou osoby se zdravotním znevýhodněním a vyprávějí nám neuvěřitelné životní příběhy. Práce v naší pražírně pro ně znamená hned několik benefitů najednou: finanční příjem, smysluplnou seberealizaci, mezilidské kontakty, zlepšení vlastních dovedností a vzdělávání. Absolvujeme společné workshopy a exkurze do podobně orientovaných podniků.