Filtrovaná káva Guatemala BIO Mletá 200g | Fair & Bio pražírna

209 Kč 173 Kč bez DPH

BIO Káva s chutí jablek, mléčné čokolády, ořechu a citrusů. Guatemala Huehuetenango - FairTrade. Světlé pražení, vhodné pro filtrovanou kávu. Mletá 100% Arabika

Detailní informace

Detailní popis produktu

BIO mletá káva s chutí jablek, mléčné čokolády, ořechu a citrusů. Guatemala Huehuetenango - FairTrade. Světlé pražení, vhodné pro filtrovanou kávu. 100% Arabika

O ZNAČCE

Fair & Bio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost. Více o značce

JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT

0400_EA_FB_pripravy na web-FILTR_S

Tuto vynikající Guatemalu je vhodné použít k přípravě filtrované kávy či ve french pressu. Doporučujeme kávu těsně před použitím namlít (střední až větší hrubost, na jednu porci 12-15g), poté zalijete horkou vodou o teplotě 92-94°C. Při přípravě ve french pressu oddělte hotový nápoj od lógru už po 3-4 minutách a ihned nalévejte do hrnků, konvice anebo termosky.

Vyzkoušejte také, jak výsledný nápoj postupně mění svoji chuť v závislosti na teplotě (ideální konzumace je při 80-85° C) a najděte si ten svůj okamžik.

PĚSTITELÉ A PŮVOD

Družstvo Comercializadora Maya Alternativa, zkráceně COMAL, sdružuje přes 85 pěstitelů kolem obce San Pedro Necta. Téměř polovinu členů tvoří ženy a družstvo také vytvořilo řadu programů na podporu žen – pěstitelek.

COMAL je spolu s několika dalšími družstvy součástí zastřešující organizace FECCEG. Ta vznikla v roce 2006 v reakci na kávovou krizi na počátku století. Cílem organizace je rozvíjet programy s větším dopadem na komunity produkující kávu, získat lepší přístup na mezinárodní trh s kávou a sloučit exportní logistiku.

Organizace nabízí svým členům technickou podporou, programy diverzifikace plodin, vzdělávání o integrovaném zemědělství a podporou certifikací BIO a Fairtrade.

Každý pěstitel zpracovává a suší svou vlastní kávu, všichni mají vlastní malý drtič, fermentační nádrž a promývací systém. Družstvo organizuje svoz suché pergamenové kávy od svých členů do FECCEG. Tam se provádí analýza kvality a třídění podle jakosti kávy a pěstitelských družstev.

Káva je pro místní farmáře hlavní tržní plodinou, ale pěstují také ovocné stromy, nebo kukuřici a fazole pro svou obživu. Vysazují stromy, aby zachovaly biologickou rozmanitost a chránily zásoby podzemní vody, ale také rostliny, které přitahují včely a zvyšují produkci medu.

Guatemala je uctívána jako země, kde byly vypěstovány některé z nejchutnějších a nejjemnějších káv na světě. Vysoké nadmořské výšky, konzistentní srážky a půdy bohaté na minerály nabízejí pro pěstování kávy vynikající podmínky.

Farmy spadající pod družstvo COMAL se nacházejí v oblasti Huehuetenango v různých nadmořských výškách – v rozmezí 1400 až 2000 m n. m. Tato oblast má písčito-hlinitou půdu.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva | Fair & Bio pražírna
Záruka: min. 8 měsíců

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Fair & Bio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost.

Férová káva jedna radost

Pražíme naši kávu ve středočeském Kostelci nad Labem: pro kavárny, firemní anebo domácí spotřebu. Je ručně balená osobami se zdravotním znevýhodněním, které práce naplňuje. A nám tak dělá radost nejen kvalitní férová káva, ale i samotné prostředí pražírny, kde s námi od jejího vzniku v roce 2013 spolupracují lidé s mentálním a fyzickým handicapem. Fair & Bio družstvo, pod kterým pražírna funguje, bylo založeno v roce 2011.

Spolupráce napříč kontinenty

Družstevnictvím také navazujeme na častou formu podnikání v oblasti fair trade – většina pěstitelů v zemích globálního Jihu zapojených do spravedlivého obchodu je právě organizovaná v kooperativách. Svépomocná ekonomická struktura, jako je např. družstvo, významně přispívá k udržitelnému rozvoji. A aby se kruh dodavatelského řetězce udržitelné kávy uzavřel, čas od času máme v pražírně možnost hostit i zástupce pěstitelských družstev z Latinské Ameriky a Afriky.

Příběh naší kávy

Podporujeme spravedlivé nastavení obchodu a důstojnou práci, proto mají všechna Fair & Bio zrnka certifikaci Fairtrade. Záleží nám na naší planetě, proto je drtivá většina našich káv pěstována ekologicky. Ukazujeme cestu od pěstitelů ke spotřebitelům jako transparentní a nejkratší možnou. Jde nám o naši společnost, proto jsme se zapojili do sociálního podnikání a dáváme šanci lidem, kteří ji zpravidla nedostávají.

Mluvme spolu a síťujme se (bez hranic)

Podílíme se na akcích pro veřejnost, kde propagujeme trvalou udržitelnost našeho žití. Mohli jste nás potkat na Férových trzích na Praze 8, slavnostech Férová Letná, Fórech potravinové suverenity, konferencích Jiná ekonomika je možná, Důstojná práce vytváří lepší svět anebo Podnikáme jinak.

Jsme členem Slušné firmy, Asociace společenské odpovědnosti, Svazu českých a moravských výrobních družstev a Evropské sítě sociální solidární ekonomiky RIPESS EU. Vyjíždíme do ciziny, kde se setkáváme s podobně orientovanými lidmi a organizacemi, účastníme se každoročních evropských kongresů sociální solidární ekonomiky. Zejména usilujeme o spolupráci napříč zeměmi Středovýchodní Evropy.

Naši znevýhodnění pracovníci

75 % našich zaměstnanců jsou osoby se zdravotním znevýhodněním a vyprávějí nám neuvěřitelné životní příběhy. Práce v naší pražírně pro ně znamená hned několik benefitů najednou: finanční příjem, smysluplnou seberealizaci, mezilidské kontakty, zlepšení vlastních dovedností a vzdělávání. Absolvujeme společné workshopy a exkurze do podobně orientovaných podniků.