Bezkofeinová káva Peru BIO Zrnková 200g | Fair & Bio pražírna

209 Kč 173 Kč bez DPH

BIO Bezkofeinová káva - kofein je odstraněn švýcarskou vodní metodou. Peru Cajamarca - FairTrade. Střední pražení, vhodné pro všechny druhy přípravy. Zrnková

Detailní informace

Detailní popis produktu

BIO Bezkofeinová zrnková káva - kofein je odstraněn švýcarskou vodní metodou. Peru Cajamarca - FairTrade. Střední pražení, vhodné pro všechny druhy přípravy.

O ZNAČCE

Fair & Bio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost. Více o značce

JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT

0400_EA_FB_pripravy na web-ESPRESSO_S

Tuto bezkofeinovou kávu pražíme tmavěji, tudíž si ji vychutnáte především jako espresso.

0400_EA_FB_pripravy na web-MOKA_S

Vhodné použití je také v moka konvičce či jako turecká káva připravovaná v džezvě. Kávu namelte až těsně před použitím (jemně na espresso a tureckou kávu, středně hrubě do moka konvičky), díky tomu v kávě daleko výrazněji ucítíte její aromata a chutě.

ZPŮSOB ODSTRANĚNÍ KOFEINU Z KÁVY

Káva byla zbavena kofeinu tzv. švýcarským vodním procesem. Základem je výluh zelené kávy, tedy roztok obsahující ve vodě rozpustné složky, ze kterého byl odstraněn kofein pomocí uhlíkových filtrů. Do výluhu jsou poté namáčena nová zrna zelené kávy. Z těch se do roztoku uvolňují molekuly kofeinu. Ostatní látky v kávových zrnech zůstávají. Jakmile roztok obsahuje vysokou koncentraci kofeinu, je přefiltrován a opět použit k odstranění dalšího kofeinu ze zrn. Jedná se o nepřetržitý proces, který trvá 8–10 hodin, dokud není kofein zcela odstraněn.

PĚSTITELÉ A PŮVOD

Družstvo Cooperativa Agraria Frontera San Ignacio (COOPAFSI) bylo založeno v roce 1969 a v současné době sdružuje 330 drobných pěstitelů z oblastí San Ignacio, Namballe a San Jose de Lourdes v regionu Cajamarca v severovýchodním Peru.

Družstvo disponuje vlastními sklady, zařízením na mokré i suché zpracování kávy, dvěma laboratořemi pro kontrolu kvality a exportním oddělením. Vlastní také školku pro produkci 200 000 sazenic a závod na zpracování organického hnojiva, které následně distribuuje pěstitelům. Členové družstva mají též k dispozici experimentální pozemek pro pěstování kávy.

Hlavním posláním družstva je rozvoj konkurenceschopného udržitelného zemědělství s respektem k životnímu prostředí a prosazování lidských, etických a sociálních hodnot.

Svým členům družstvo nabízí školení, technickou podporu a také sociální a finanční služby. Družstevníci mohou využít nabídku mikroúvěrů např. na omlazení kávovníků, pořízení vybavení potřebného k pěstování a sklizni nebo na zdravotní péči či výdaje na pohřeb. Družstvo také realizuje různé projekty, zaměřené například na vzdělání dětí a žen. Zhruba 25 % kávy je pěstováno ženami.

Oblast San Ignacio leží v regionu Cajamarca v severovýchodním Peru, kde se setkávají západní a východní pohoří And a sestupují do Amazonské nížiny. To vytváří ideální mikroklima. Káva se zde pěstuje v nadmořské výšce od 1000 do 1800 metrů. Farmy se nacházejí v nárazníkových zónách chráněné přírodní oblasti, na jejíchž hranicích byli spatřeni např. jaguáři nebo medvěd brýlatý, který patří k nejvíce ohroženým druhům medvěda na světě.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva | Fair & Bio pražírna
Záruka: min. 8 měsíců

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Fair & Bio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost.

Férová káva jedna radost

Pražíme naši kávu ve středočeském Kostelci nad Labem: pro kavárny, firemní anebo domácí spotřebu. Je ručně balená osobami se zdravotním znevýhodněním, které práce naplňuje. A nám tak dělá radost nejen kvalitní férová káva, ale i samotné prostředí pražírny, kde s námi od jejího vzniku v roce 2013 spolupracují lidé s mentálním a fyzickým handicapem. Fair & Bio družstvo, pod kterým pražírna funguje, bylo založeno v roce 2011.

Spolupráce napříč kontinenty

Družstevnictvím také navazujeme na častou formu podnikání v oblasti fair trade – většina pěstitelů v zemích globálního Jihu zapojených do spravedlivého obchodu je právě organizovaná v kooperativách. Svépomocná ekonomická struktura, jako je např. družstvo, významně přispívá k udržitelnému rozvoji. A aby se kruh dodavatelského řetězce udržitelné kávy uzavřel, čas od času máme v pražírně možnost hostit i zástupce pěstitelských družstev z Latinské Ameriky a Afriky.

Příběh naší kávy

Podporujeme spravedlivé nastavení obchodu a důstojnou práci, proto mají všechna Fair & Bio zrnka certifikaci Fairtrade. Záleží nám na naší planetě, proto je drtivá většina našich káv pěstována ekologicky. Ukazujeme cestu od pěstitelů ke spotřebitelům jako transparentní a nejkratší možnou. Jde nám o naši společnost, proto jsme se zapojili do sociálního podnikání a dáváme šanci lidem, kteří ji zpravidla nedostávají.

Mluvme spolu a síťujme se (bez hranic)

Podílíme se na akcích pro veřejnost, kde propagujeme trvalou udržitelnost našeho žití. Mohli jste nás potkat na Férových trzích na Praze 8, slavnostech Férová Letná, Fórech potravinové suverenity, konferencích Jiná ekonomika je možná, Důstojná práce vytváří lepší svět anebo Podnikáme jinak.

Jsme členem Slušné firmy, Asociace společenské odpovědnosti, Svazu českých a moravských výrobních družstev a Evropské sítě sociální solidární ekonomiky RIPESS EU. Vyjíždíme do ciziny, kde se setkáváme s podobně orientovanými lidmi a organizacemi, účastníme se každoročních evropských kongresů sociální solidární ekonomiky. Zejména usilujeme o spolupráci napříč zeměmi Středovýchodní Evropy.

Naši znevýhodnění pracovníci

75 % našich zaměstnanců jsou osoby se zdravotním znevýhodněním a vyprávějí nám neuvěřitelné životní příběhy. Práce v naší pražírně pro ně znamená hned několik benefitů najednou: finanční příjem, smysluplnou seberealizaci, mezilidské kontakty, zlepšení vlastních dovedností a vzdělávání. Absolvujeme společné workshopy a exkurze do podobně orientovaných podniků.