Espresso BIO Nikaragua MLETÁ 250g | FairBio pražírna
Související produkty
Detailní popis produktu
Varianta: Mletá - Tahle nikaragujská zrnka si vás získají svou výraznou chutí a minimální aciditou. Při jejich popíjení ucítíte tóny karamelu, lískových oříšků, čokolády a jablka.
O ZNAČCE
Fair & Bio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost. Více o značce
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Tato zrnka jsou ideální pro přípravu espressa, ať už v pákovém, nebo automatickém kávovaru. Máte-li doma páku, použijte 7–9 gramů mleté kávy a nechte ji extrahovat 25–33 sekund. Objem výsledného nápoje by měl být zhruba 30 ml. U automatických kávovarů nebývá extrakce tak konzistentní, proto doporučujeme připravovat espresso trochu většího objemu (40–45 ml). Pokud váš mlýnek zvládá regulovat hrubost mletí, zkuste si pohrát s poměrem hořkosti a kyselosti kávy podle vašich preferencí.
Pokud se vám zdá káva nakyslá, namelte zrna jemněji – prodlouží se tím doba extrakce a sladká a hořká chuť budou mít víc času se uvolnit. Pokud vám káva přijde naopak moc hořká, zvyšte hrubost mletí.
PĚSTITELÉ A PŮVOD
Nikaragua je nejen zemí jezer a vulkánů, ale také skvělé kávy. V rámci UCA SJRC se od roku 1993 sdružuje 8 družstev z regionu, která zastupuje více než 370 drobných pěstitelů. Kávu tu pěstují v nadmořské výšce 900–1300 metrů a kávové třešně jsou na farmách sbírány ručně. Vzhledem k tomu, že většina pěstitelů obhospodařuje pozemek relativně malý – o velikosti 2,8 hektaru – zastanou práce rodinní příslušníci. Pomoc navíc se najímá až během vrcholící sklizně. Po sběru přichází na řadu promývání, třídění, zbavování dužniny a fermentování kávových třešní. Následně se znovu vytřídí. Region se vyznačuje vysokou vlhkostí vzduchu, proto pěstitelé využívají zařízení pro finální sušení a kontrolu kvality ve městě San Juan del Rio Coco.
Vznik sdružení byl iniciován ke zvýšení kontroly kvality kávy místních pěstitelů a napomohl k vyjednání lepších cen. Region i sdružení jsou pojmenovány po zdejší řece Rio Coco, která je zdrojem hlavního elementu potřebného k přežití – vody.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva | FairBio pražírna |
---|---|
Záruka: | min. 8 měsíců |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
FairBio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost.
Férová káva jedna radost
Pražíme naši kávu ve středočeském Kostelci nad Labem: pro kavárny, firemní anebo domácí spotřebu. Je ručně balená osobami se zdravotním znevýhodněním, které práce naplňuje. A nám tak dělá radost nejen kvalitní férová káva, ale i samotné prostředí pražírny, kde s námi od jejího vzniku v roce 2013 spolupracují lidé s mentálním a fyzickým handicapem. Fair & Bio družstvo, pod kterým pražírna funguje, bylo založeno v roce 2011.
Spolupráce napříč kontinenty
Družstevnictvím také navazujeme na častou formu podnikání v oblasti fair trade – většina pěstitelů v zemích globálního Jihu zapojených do spravedlivého obchodu je právě organizovaná v kooperativách. Svépomocná ekonomická struktura, jako je např. družstvo, významně přispívá k udržitelnému rozvoji. A aby se kruh dodavatelského řetězce udržitelné kávy uzavřel, čas od času máme v pražírně možnost hostit i zástupce pěstitelských družstev z Latinské Ameriky a Afriky.
Příběh naší kávy
Podporujeme spravedlivé nastavení obchodu a důstojnou práci, proto mají všechna Fair & Bio zrnka certifikaci Fairtrade. Záleží nám na naší planetě, proto je drtivá většina našich káv pěstována ekologicky. Ukazujeme cestu od pěstitelů ke spotřebitelům jako transparentní a nejkratší možnou. Jde nám o naši společnost, proto jsme se zapojili do sociálního podnikání a dáváme šanci lidem, kteří ji zpravidla nedostávají.
Naši znevýhodnění pracovníci
75 % našich zaměstnanců jsou osoby se zdravotním znevýhodněním a vyprávějí nám neuvěřitelné životní příběhy. Práce v naší pražírně pro ně znamená hned několik benefitů najednou: finanční příjem, smysluplnou seberealizaci, mezilidské kontakty, zlepšení vlastních dovedností a vzdělávání. Absolvujeme společné workshopy a exkurze do podobně orientovaných podniků.