Espresso směs Ranní vzpruha 250g | Fair & Bio pražírna

269,90 Kč 241 Kč bez DPH 1 079,60 Kč / 1 kg 1 079,60 Kč / 1 kg
Varianta
Možnosti doručení

Tuhle směs arabiky a robusty jsme namíchali pro každé ráno, které začalo až příliš brzy. Postaví vás na nohy a svou chutí hořké čokolády a lískového oříšku skvěle naladí na zbytek dne.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Tuhle směs arabiky a robusty jsme namíchali pro každé ráno, které začalo až příliš brzy. Postaví vás na nohy a svou chutí hořké čokolády a lískového oříšku skvěle naladí na zbytek dne.

ranni

O ZNAČCE

Fair & Bio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost. Více o značce

JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT

Naše espresso směs je složena ze dvou káv, kde základ tvoří brazilská arabika  z oblasti Minas Gerais a tanzanská robusta  od asociace KCU. Pražení je velmi výrazné a tmavé, na italský způsob, proto je nejlepší si kávu vychutnat jako espresso. Směs je vhodná k použití jak v pákovém, tak automatickém kávovaru. 

0400_EA_FB_pripravy na web-ESPRESSO_S

Tato zrnka jsou ideální pro přípravu espressa, ať už v pákovém, nebo automatickém kávovaru. Máte-li doma páku, použijte 7–9 gramů mleté kávy a nechte ji extrahovat 25–33 sekund. Objem výsledného nápoje by měl být zhruba 30 ml. U automatických kávovarů nebývá extrakce tak konzistentní, proto doporučujeme připravovat espresso trochu většího objemu (40–45 ml). Pokud váš mlýnek zvládá regulovat hrubost mletí, zkuste si pohrát s poměrem hořkosti a kyselosti kávy podle vašich preferencí.

Pokud se vám zdá káva nakyslá, namelte zrna jemněji – prodlouží se tím doba extrakce a sladká a hořká chuť budou mít víc času se uvolnit. Pokud vám káva přijde naopak moc hořká, zvyšte hrubost mletí.

PĚSTITELÉ A PŮVOD

Brazilská arabica z okolí městečka Carmo de Minas (v oblasti Minas Gerais) se pyšní dlouholetou tradicí. Místní klima v nadmořské výšce 900–1600 metrů poskytuje ideální podmínky pro pěstování vysoce kvalitní kávy, to dokládá i několik ocenění z národních kávových soutěží. Zkušenosti si tu pěstitelé předávají z generace na generaci a kávě se věnují s tou největší oddaností.

Tanzanská robusta byla vypěstovaná v nadmořské výšce 600–1000 metrů organizací KCU (Kagera Co-operative Union Ltd), která v současné době sdružuje 126 kávových družstev. Pochází z regionu Kagera, který se nachází v západní části Viktoriina jezera. Pěstitelé zapojením do systému fair trade získávají finanční i sociální prémie, díky kterým mohou realizovat projekty na zlepšení zásobování pitnou vodou, výstavbu mostů a škol, renovaci a údržbu, školení a semináře o kvalitě a ekologickém pěstování kávy. Certifikace Fairtrade navíc zajišťuje, že drobní pěstitelé dostanou garantovanou minimální fairtradovou cenu. 

kcu.jpg

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva | Fair & Bio pražírna
Záruka: min. 8 měsíců

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Fair & Bio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost.

Férová káva jedna radost

Pražíme naši kávu ve středočeském Kostelci nad Labem: pro kavárny, firemní anebo domácí spotřebu. Je ručně balená osobami se zdravotním znevýhodněním, které práce naplňuje. A nám tak dělá radost nejen kvalitní férová káva, ale i samotné prostředí pražírny, kde s námi od jejího vzniku v roce 2013 spolupracují lidé s mentálním a fyzickým handicapem. Fair & Bio družstvo, pod kterým pražírna funguje, bylo založeno v roce 2011.

Spolupráce napříč kontinenty

Družstevnictvím také navazujeme na častou formu podnikání v oblasti fair trade – většina pěstitelů v zemích globálního Jihu zapojených do spravedlivého obchodu je právě organizovaná v kooperativách. Svépomocná ekonomická struktura, jako je např. družstvo, významně přispívá k udržitelnému rozvoji. A aby se kruh dodavatelského řetězce udržitelné kávy uzavřel, čas od času máme v pražírně možnost hostit i zástupce pěstitelských družstev z Latinské Ameriky a Afriky.

Příběh naší kávy

Podporujeme spravedlivé nastavení obchodu a důstojnou práci, proto mají všechna Fair & Bio zrnka certifikaci Fairtrade. Záleží nám na naší planetě, proto je drtivá většina našich káv pěstována ekologicky. Ukazujeme cestu od pěstitelů ke spotřebitelům jako transparentní a nejkratší možnou. Jde nám o naši společnost, proto jsme se zapojili do sociálního podnikání a dáváme šanci lidem, kteří ji zpravidla nedostávají.

Mluvme spolu a síťujme se (bez hranic)

Podílíme se na akcích pro veřejnost, kde propagujeme trvalou udržitelnost našeho žití. Mohli jste nás potkat na Férových trzích na Praze 8, slavnostech Férová Letná, Fórech potravinové suverenity, konferencích Jiná ekonomika je možná, Důstojná práce vytváří lepší svět anebo Podnikáme jinak.

Jsme členem Slušné firmy, Asociace společenské odpovědnosti, Svazu českých a moravských výrobních družstev a Evropské sítě sociální solidární ekonomiky RIPESS EU. Vyjíždíme do ciziny, kde se setkáváme s podobně orientovanými lidmi a organizacemi, účastníme se každoročních evropských kongresů sociální solidární ekonomiky. Zejména usilujeme o spolupráci napříč zeměmi Středovýchodní Evropy.

Naši znevýhodnění pracovníci

75 % našich zaměstnanců jsou osoby se zdravotním znevýhodněním a vyprávějí nám neuvěřitelné životní příběhy. Práce v naší pražírně pro ně znamená hned několik benefitů najednou: finanční příjem, smysluplnou seberealizaci, mezilidské kontakty, zlepšení vlastních dovedností a vzdělávání. Absolvujeme společné workshopy a exkurze do podobně orientovaných podniků.