Cascara Kostarika 150g | FairBio pražírna
Související produkty
Detailní popis produktu
Tak trochu káva, tak trochu čaj. Cascara jsou sice slupky kávových třešní, svou ovocnou chutí připomínají spíše čaj. Chutnají skvěle, ať už si z nich připravíte horký nápoj na zahřátí, osvěžující limonádu nebo koktejl s kapkou něčeho ostřejšího. Jen pozor, její chuť je návyková.
Co je cascara?
Cascara je vlastně vedlejším produktem při zpracování kávy. Ve španělštině znamená cáscara „slupka, skořápka nebo lusk“ – a tím také je. Slupkou kávových třešní, která se během zpracování odstraňuje. Nápoj z těchto slupek si lidé dopřávali dávno předtím, než objevili kouzlo pražených zrn.
Cascara se pyšní vysokým obsahem minerálů, vitamínů a antioxidantů, navíc působí protizánětlivě, posiluje imunitní systém a chrání proti depresím. Díky svým benefitům se zařadila mezi superpotraviny. Na rozdíl od kávy v sobě nemá tolik kofeinu. Proto nečekejte známé kofeinové nakopnutí, ale spíše jemné povzbuzení.
O ZNAČCE
Fair & Bio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost. Více o značce
JAK SI NÁPOJ NEJLÉPE VYCHUTNAT
Na 1 litr nápoje použijte 50 g cascary. Zalijte ji vodou o teplotě zhruba 93 ℃ a nechte louhovat klidně 10 minut – záleží na tom, po jak intenzivní chuti toužíte. My jsme si moc oblíbili tenhle rychlý cascarový sirup, co voní po koření a citronech.
Cascara sice pochází z kávovníku, s kávovou chutí toho má ale společného pramálo. Její svěží chuť je spíše ovocná. Někomu připomíná čaj rooibos, někdo v ní cítí šípek či ibišek, jiný z ní cítí mango nebo třešni.
PĚSTITELÉ A PŮVOD
Naše cascara pochází z kostarické haciendy Sonora ležící na úpatí sopky Poas. Rodina Guardia se zde pěstování kávy věnuje již padesát let, využívají přitom 100 % obnovitelné energie. Kávovníky zde rostou na 45 hektarech půdy. Stromy nedotčené džungle poskytují kávovníkům příjemný stín a zároveň je vyživují padajícím listím. Zbytek zaujímá divoká vegetace a cukrová třtina, která se zda pěstuje už 150 let.
Kávové třešně se zde na farmě sbírají ručně, po sklizni jsou omyty a sušeny vcelku, přičemž se často otáčejí. Po usušení se dva měsíce skladují, pak jsou umlety. Sušené slupky se pečlivě vytřídí a vzniká z nich cascara.
Skladování: Skladujte na tmavém a suchém místě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva | FairBio pražírna |
---|---|
Záruka: | min. 8 měsíců |
EAN: | 8594209981298 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
FairBio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost.
Férová káva jedna radost
Pražíme naši kávu ve středočeském Kostelci nad Labem: pro kavárny, firemní anebo domácí spotřebu. Je ručně balená osobami se zdravotním znevýhodněním, které práce naplňuje. A nám tak dělá radost nejen kvalitní férová káva, ale i samotné prostředí pražírny, kde s námi od jejího vzniku v roce 2013 spolupracují lidé s mentálním a fyzickým handicapem. Fair & Bio družstvo, pod kterým pražírna funguje, bylo založeno v roce 2011.
Spolupráce napříč kontinenty
Družstevnictvím také navazujeme na častou formu podnikání v oblasti fair trade – většina pěstitelů v zemích globálního Jihu zapojených do spravedlivého obchodu je právě organizovaná v kooperativách. Svépomocná ekonomická struktura, jako je např. družstvo, významně přispívá k udržitelnému rozvoji. A aby se kruh dodavatelského řetězce udržitelné kávy uzavřel, čas od času máme v pražírně možnost hostit i zástupce pěstitelských družstev z Latinské Ameriky a Afriky.
Příběh naší kávy
Podporujeme spravedlivé nastavení obchodu a důstojnou práci, proto mají všechna Fair & Bio zrnka certifikaci Fairtrade. Záleží nám na naší planetě, proto je drtivá většina našich káv pěstována ekologicky. Ukazujeme cestu od pěstitelů ke spotřebitelům jako transparentní a nejkratší možnou. Jde nám o naši společnost, proto jsme se zapojili do sociálního podnikání a dáváme šanci lidem, kteří ji zpravidla nedostávají.
Naši znevýhodnění pracovníci
75 % našich zaměstnanců jsou osoby se zdravotním znevýhodněním a vyprávějí nám neuvěřitelné životní příběhy. Práce v naší pražírně pro ně znamená hned několik benefitů najednou: finanční příjem, smysluplnou seberealizaci, mezilidské kontakty, zlepšení vlastních dovedností a vzdělávání. Absolvujeme společné workshopy a exkurze do podobně orientovaných podniků.