Bezkofeinová káva Honduras BIO 250g | Fair & Bio pražírna

339,90 Kč 303,50 Kč bez DPH 1 359,60 Kč / 1 kg 1 359,60 Kč / 1 kg
Varianta
Možnosti doručení

BIO Bezkofeinová káva - kofein je odstraněn švýcarskou vodní metodou. Peru Cajamarca - FairTrade. Střední pražení, vhodné pro všechny druhy přípravy. Mletá

Detailní informace

Detailní popis produktu

BIO Bezkofeinová mletá káva - kofein je odstraněn švýcarskou vodní metodou. Peru Cajamarca - FairTrade. Střední pražení, vhodné pro všechny druhy přípravy.

bezkofein

O ZNAČCE

Fair & Bio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost. Více o značce

JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT

0400_EA_FB_pripravy na web-ESPRESSO_S

Tato středně pražená zrnka jsou ideální pro přípravu espressa, ať už v pákovém, nebo automatickém kávovaru. Máte-li doma páku, použijte 7–9 gramů mleté kávy a nechte ji extrahovat 25–33 sekund. Objem výsledného nápoje by měl být zhruba 30 ml. U automatických kávovarů nebývá extrakce tak konzistentní, proto doporučujeme připravovat espresso trochu většího objemu (40–45 ml). Pokud váš mlýnek zvládá regulovat hrubost mletí, zkuste si pohrát s poměrem hořkosti a kyselosti kávy podle vašich preferencí. Pokud se vám zdá káva nakyslá, namelte zrna jemněji – prodlouží se tím doba extrakce a sladká a hořká chuť budou mít víc času se uvolnit. Pokud vám káva přijde naopak moc hořká, zvyšte hrubost mletí. 

0400_EA_FB_pripravy na web-MOKA_S

Vhodné použití je také v moka konvičce či jako turecká káva připravovaná v džezvě. Kávu namelte až těsně před použitím (jemně na espresso a tureckou kávu, středně hrubě do moka konvičky), díky tomu v kávě daleko výrazněji ucítíte její aromata a chutě.

ZPŮSOB ODSTRANĚNÍ KOFEINU Z KÁVY

Káva byla zbavena kofeinu tzv. švýcarským vodním procesem. Základem je výluh zelené kávy, tedy roztok obsahující ve vodě rozpustné složky, ze kterého byl odstraněn kofein pomocí uhlíkových filtrů. Do výluhu jsou poté namáčena nová zrna zelené kávy. Z těch se do roztoku uvolňují molekuly kofeinu. Ostatní látky v kávových zrnech zůstávají. Jakmile roztok obsahuje vysokou koncentraci kofeinu, je přefiltrován a opět použit k odstranění dalšího kofeinu ze zrn. Jedná se o nepřetržitý proces, který trvá 8–10 hodin, dokud není kofein zcela odstraněn.

PĚSTITELÉ A PŮVOD

Naše honduraská káva pochází z úbočí nejvyšší hory Hondurasu, kde ji drobní farmáři z družstva COCAFCAL pěstují v nadmořské výšce 1200–1800 metrů. Úbočí nabízí skvělé podmínky pro pěstování kvalitní kávy. Pramení zde řada potůčků a řek, díky čemuž mají kávovníky dostatek vláhy. Všudypřítomné jehličnany a citrusy jim poskytují zase stín. Kávové třešně zde zrají pomalu a mají tak dostatek času naplno rozvinout svoje ovocné chutě. 

Káva z družstva COCAFCAL se pyšní řadou certifikací včetně Fairtrade a Bio. Družstvo se snaží přispívat nejen k lepšímu využívání environmentálních zdrojů, ale i těch finančních a lidských. Jejich misí je zlepšovat kvalitu života rodin farmářů i celé venkovské komunity západního Hondurasu. A využívá všechny možné prostředky, aby produkovalo prvotřídní kávu – spolupracuje s pražírnami a baristy, organizuje pravidelné ochutnávky a dokonce provozuje vlastní testovací pražírnu, kavárnu i maličký eko-penzion.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva | Fair & Bio pražírna
Záruka: min. 8 měsíců

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Fair & Bio pražírna je sociální podnik a první družstevní pražírna v ČR. Praží kávu s certifikací Fairtrade a zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Prosazují ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost.

Férová káva jedna radost

Pražíme naši kávu ve středočeském Kostelci nad Labem: pro kavárny, firemní anebo domácí spotřebu. Je ručně balená osobami se zdravotním znevýhodněním, které práce naplňuje. A nám tak dělá radost nejen kvalitní férová káva, ale i samotné prostředí pražírny, kde s námi od jejího vzniku v roce 2013 spolupracují lidé s mentálním a fyzickým handicapem. Fair & Bio družstvo, pod kterým pražírna funguje, bylo založeno v roce 2011.

Spolupráce napříč kontinenty

Družstevnictvím také navazujeme na častou formu podnikání v oblasti fair trade – většina pěstitelů v zemích globálního Jihu zapojených do spravedlivého obchodu je právě organizovaná v kooperativách. Svépomocná ekonomická struktura, jako je např. družstvo, významně přispívá k udržitelnému rozvoji. A aby se kruh dodavatelského řetězce udržitelné kávy uzavřel, čas od času máme v pražírně možnost hostit i zástupce pěstitelských družstev z Latinské Ameriky a Afriky.

Příběh naší kávy

Podporujeme spravedlivé nastavení obchodu a důstojnou práci, proto mají všechna Fair & Bio zrnka certifikaci Fairtrade. Záleží nám na naší planetě, proto je drtivá většina našich káv pěstována ekologicky. Ukazujeme cestu od pěstitelů ke spotřebitelům jako transparentní a nejkratší možnou. Jde nám o naši společnost, proto jsme se zapojili do sociálního podnikání a dáváme šanci lidem, kteří ji zpravidla nedostávají.

Mluvme spolu a síťujme se (bez hranic)

Podílíme se na akcích pro veřejnost, kde propagujeme trvalou udržitelnost našeho žití. Mohli jste nás potkat na Férových trzích na Praze 8, slavnostech Férová Letná, Fórech potravinové suverenity, konferencích Jiná ekonomika je možná, Důstojná práce vytváří lepší svět anebo Podnikáme jinak.

Jsme členem Slušné firmy, Asociace společenské odpovědnosti, Svazu českých a moravských výrobních družstev a Evropské sítě sociální solidární ekonomiky RIPESS EU. Vyjíždíme do ciziny, kde se setkáváme s podobně orientovanými lidmi a organizacemi, účastníme se každoročních evropských kongresů sociální solidární ekonomiky. Zejména usilujeme o spolupráci napříč zeměmi Středovýchodní Evropy.

Naši znevýhodnění pracovníci

75 % našich zaměstnanců jsou osoby se zdravotním znevýhodněním a vyprávějí nám neuvěřitelné životní příběhy. Práce v naší pražírně pro ně znamená hned několik benefitů najednou: finanční příjem, smysluplnou seberealizaci, mezilidské kontakty, zlepšení vlastních dovedností a vzdělávání. Absolvujeme společné workshopy a exkurze do podobně orientovaných podniků.